800 000 personer är nu borta på heltid från arbetsmarknaden till en kostnad av 270 miljarder kronor per år. Regering och opposition måste ta det växande utanförskapet på allvar och återställa arbetslinjen, skriver nationalekonomerna Jonas Frycklund och Johan Lidefelt på DN debatt.
Sverige är på väg in i en ny utanförskapskris. 800 000 personer är beroende av sociala ersättningar för sin försörjning. Kostnaden uppgår till drygt 270 miljarder kronor per år, vilket motsvarar ungefär hälften av all sjukvård i Sverige. Två utsatta grupper är utrikesfödda kvinnor med endast förgymnasial utbildning och ungdomar, skriver nationalekonomerna Jonas Frycklund och Johan Lidefelt, Svenskt Näringsliv, på DN debatt.
Och för varje dag som utanförskapet ökar krymper utrymmet för välfärdssatsningar som medborgarna förväntar sig efter pandemin. Nedskärningar inom sjukvård, äldreomsorg och skola är något som ingen egentligen önskar, konstaterar artikelförfattarna.
Därför krävs reformer som stärker företagens konkurrenskraft och minskar kostnaden att anställa, så att fler kan gå från utanförskap till jobb. Regering och opposition måste ta det växande utanförskapet på allvar och omgående formulera en politik som bryter trenden och återställer arbetslinjen, skriver de båda nationalekonomerna.
Läs mer på DN debatt
Återstarta Sverige