Regeringen missar arbetslöshetsmålet. Konstgjorda åtgärder fungerar inte. Det krävs verkliga reformer som avregleringar på arbetsmarknaden, konkurrenskraftiga skatter och en politik som stimulerar entreprenörskap, skriver Jonas Frycklund, biträdande chefekonom.
Regeringen erkänner att man inte når arbetslöshetsmålet trots en god konjunktur. I sin nya prognos tror regeringen visserligen att arbetslösheten minskar något under de kommande tre åren. Men det är långt ifrån tillräckligt. Trots att man med sina egna ord sliter för att få ordning på ekonomin kommer arbetslösheten ändå att fastna en bit över sex procent 2020. Det är två procentenheter över prognosen för Tyskland.
Man kan även notera att regeringen justerar ner sin sysselsättningsprognos för åren 2018-2020. Inte heller räknar man med att sysselsättningsgraden förbättras under den här perioden.
De åtgärder regeringen genomför står helt enkelt inte i paritet med det som behövs. Konstgjorda åtgärder som extratjänster och traineejobb lyfter inte. Samtidigt som skattehöjningar hämmar arbetskraftsutbud och entreprenörskap.
Svenskt Näringsliv har beräknat att det behöver skapas 340 000 nya jobb för att nå arbetslöshetsmålet. Jobb behöver skapas för att nuvarande arbetslösa ska komma i arbete, men också för att de många som träder in på arbetsmarknaden under de kommande åren också ska få en chans.
Den sysselsättningsuppgång som vi har sett hittills beror på konjunkturen. Den ekonomiska utvecklingen under kommande år kan bli relativt god. Men matchningsproblemen är så omfattande att den fulla tillväxtpotentialen inte tas tillvara.
Allt talar därför för att arbetslösheten inte kommer att komma i närheten av målet. För att så ska ske krävs omfattande strukturreformer. Det handlar om avregleringar på arbetsmarknaden, konkurrenskraftiga skatter och en politik som stimulerar entreprenörskap.
Konjunktur - Sveriges ekonomiska lägeArbetsmarknadSamhällsekonomi