Extratjänster är ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko, menar Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert. Trots att regeringens utlovade 20 000 tjänster bara har blivit runt 3 000 ska projektet nu utvidgas till att omfatta fler områden.
När socialdemokraterna gick till val år 2014 var det med ett starkt löfte att avveckla det så kallade Fas 3 och utveckla något annat och bättre. Resultatet blev extratjänsterna. En extratjänst innebär att en arbetsgivare kan anställa en person som har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin eller som är nyanländ och få ersättning för det. Kravet på arbetsgivaren är kortfattat att verksamheten är icke-ekonomisk. Hittills har tjänsterna rört välfärdssektorerna, men i och med utökningen kommer även kulturella verksamheter, idrottsföreningar och trossamfund att kunna anlita extratjänster.
För ett år sedan fanns nästan 29 000 personer i Fas 3, som nu håller på att avvecklas. Idag finns därför drygt 7 000 personer kvar. Samtidigt finns det endast drygt 3 000 personer med extratjänster.
– Det är nästan 20 000 personer som ingen riktigt inte vet vad de gör, säger arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.
– Extratjänsterna är ett fundamentalt arbetsmarknadspolitiskt fiasko, fortsätter Edward Hamilton. I en högkonjunktur borde vi ha som störst möjlighet att få långtidsarbetslösa i arbete. Men tre år efter regeringsskiftet faller istället sysselsättningen för den kategorin. Och det från en redan låg aktivitetsnivå.
Läs hela artikeln på arbetsmarknadsnytt.se
AnställningsformerEnkla jobb