Idag ämnar Storbritannien EU. Svenska företag lär inte märka några större skillnader på kort sikt men de långsiktiga förändringarna riskerar att bli desto större.
Knappt 3,5 år efter folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapet kommer Storbritannien nu att lämna EU. Under en övergångsperiod som åtminstone sträcker sig till 31 december 2020 kommer Storbritannien fortsätta följa EU-regler vilket innebär att det inte lär märkas några större skillnader för svenska företag som handlar med Storbritannien.
Om den brittiska regeringen står fast vid att inte vilja förlänga övergångsperioden betyder det att EU och Storbritannien har till slutet av året på sig att förhandla och godkänna ett handelsavtal som reglerar allt från tullar till dataflöden. Den brittiska regeringen kommer publicera sina prioriteringar inför förhandlingarna inom kort och EU:s medlemsländer kommer ge sitt förhandlingsmandat till EU-kommissionen den 25 februari. De faktiska förhandlingarna väntas därefter börja i mars.
Omfattande handelsavtal tar ofta flera år att förhandla och EU-kommissionen har därför sagt att man inte ser någon möjlighet att hinna förhandla fram ett omfattande avtal innan årets slut. Den brittiska regeringen menar dock att det är möjligt.
Exakt hur förhandlingarna kommer gå till, vilka frågor som kommer vara prioriterade och hur sannolikt det är att man lyckas återstår att se. Skulle man misslyckas med förhandlingarna riskerar vi ett avtalslöst utträde i slutet av 2020 vilket skulle innebära stora problem för svenska företag som handlar med Storbritannien. Det är därför bra att hålla sig uppdaterad kring förhandlingarna, inte minst runt juni när det kommer bli lättare att bedöma möjligheterna att lyckas.
BrexitBrexit