Sverige behöver rejält ökade FoU-investeringar, men också ett forskningssystem som i högre grad än idag levererar nytta tillbaka till samhället, skriver elva tunga företrädare för näringslivet på SvD debatt inför höstens forskningsproposition.
I hela världen sker nu en omställning och elektrifiering av i princip samtliga samhällssektorer. Om det under 1800-talets industriella revolution var James Watts ångmaskin som drev utvecklingen framåt, matad med kol, så kommer vår generations energirevolution att drivas av ny och fossilfri energiproduktion.
Forskning, utveckling och innovationer kommer att spela en nyckelroll. Utmaningarna är stora. Men det är också möjligheterna för de ekonomier som lyckas leverera framtidens lösningar.
Om Sverige ska vara en av dessa ekonomier behövs rejält ökade FoU-investeringar. Vi kommer också att behöva ett forskningssystem som i högre grad än idag levererar nytta tillbaka till samhället.
Svensk forskning har länge varit ett underreformerat område. Nu ser vi konsekvenserna . Andra länder kommer i kapp och springer förbi, med hög tillväxt och stark innovationskraft. Inför höstens forskningsproposition vill vi peka på tre oroväckande trender:
Omedelbara insatser inom alla dessa områden krävs för att säkra en fortsatt roll som stark forskningsnation. Vi har inte råd med ytterligare fyra år av otillräckliga reformer. Därför föreslås fem punkter som bör täckas av höstens forskningsproposition:
Svensk forsknings minskande konkurrenskraft kan beskrivas som en långsam kris. I höstens forskningsproposition har regeringen chansen att vända utvecklingen och lägga en grund för Sveriges framtida välståndsutveckling. Förväntningarna från näringslivet är höga. Satsningar på forskning och utveckling har varit Sveriges styrka historiskt. Det måste också bli vår framtida styrka.
.
Hanna Bernemyr, expert forsknings- och utvecklingsfrågor, Mobility Sweden
Joakim Bourelius, näringspolitisk chef, Innovationsföretagen
Emil Görnerup, ansvarig forskning och innovation, Svenskt Näringsliv
Peter Johansson, enhetschef forskning och innovation, Teknikföretagen
Anneli Kouthoofd, vd, Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF)
Frida Lundmark, sakkunnig policy, Läkemedelsindustriföreningen (LIF)
Gert Nilson, teknisk direktör, Jernkontoret
Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör, Skogsindustrierna
Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen
Lena Svendsen, ansvarig forskning- och innovationspolitik, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM)
Andreas Åström, chef näringspolitik och kompetensförsörjning, Installatörsföretagen
Läs debattartikeln på SvD.
Forskning och innovation