Nu kan pensionärer som vill jobba pausa uttaget av tjänstepension och slippa en skattesmäll. Efter många års upprörda diskussioner, där alla parter egentligen har varit överens, har riksdagen klubbat igenom ett efterlängtat beslut. ”Mycket välkommet”, säger pensionsexperten Sara Kinnander.
– Det är mycket efterlängtat och välkommet att lagändringarna nu är beslutade och äntligen kan träda i kraft vid årsskiftet. Svenskt Näringsliv har arbetat för möjligheten att pausa tjänstepension i många år tillsammans med LO och PTK. Det här gör att fler kommer att arbeta längre vilket gynnar både arbetsgivare och arbetstagare, säger Sara Kinnander, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv.
Enligt dagens regler kan den som har börjat lyfta sin tjänstepension inte pausa den under de första fem åren. Den som har velat återgå i arbete eller ta uppdrag har därför hotats av en skattesmäll, eftersom mycket går bort i skatt när inkomsten läggs ovanpå pensionen.
Regeln har lett till att många pensionärer som kan och vill jobba ändå har valt att avstå, vilket går tvärsemot att vi i Sverige vill uppmuntra till arbete längre upp i åren. Mot bakgrunden att medellivslängden ökar, innebär äldres arbetsinsatser att de fortsätter att bidra till samhället och välfärden, samtidigt som effekten av att färre måste försörja fler framöver mildras.
Svenskt Näringsliv har tillsammans med flera av arbetsmarknadens parter under många år uppvaktat lagstiftare och politiker för att få till den här ändringen. Men inget hände förrän den nya utökade Pensionsgruppens vid sitt första möte för ett år sedan fattade beslut om att regeln ska tas bort.
Och nu har det alltså godkänts av riksdagen.
Sedan beskedet från Pensionsgruppen kom har Svenskt Näringsliv arbetat med hur de flexiblare uttagsreglerna ska införas för tjänstepensionerna inom Avtalspension SAF-LO och ITP.
– Vi är överens med facken om hur villkoren ska se ut och Fora och Collectum har informerat försäkringsgivarna, säger Sara Kinnander.
Senast den 1 oktober 2025 ska det vara möjligt att pausa sin tjänstepension inom ITP och senast 1 januari 2026 för avtalspension SAF-LO.
– Men det finns inget som hindrar att en försäkringsgivare erbjuder möjlighet att pausa och förlänga utbetalningstiden före dessa datum. Det är snarare troligt att det kommer att vara möjligt tidigt under nästa år.
Förutom att det kommer att gå att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepension blir det också möjligt att under pågående pensionsutbetalning välja att förlänga utbetalningstiden, och exempelvis ändra den från fem till femton år.
Lagändringen träder i kraft den 1 januari 2025.
PensionerPension