Regeringen vill öka kontrollen av föräldrapenning och vab, men metoden skapar problem för företagen. ”Regeringen borde fokusera på att minska regelkrånglet för arbetsgivare i stället för att öka det”, säger socialförsäkringsexpert Catharina Bäck.
Regeringen vill skärpa kontrollen av både föräldrapenning och den tillfälliga föräldrapenningen, vab.
I en lagrådsremiss föreslås att arbetsgivaren ska bli skyldig att varje månad anmäla till Skatteverket när anställda har varit frånvarande på grund av föräldraledighet och vård av barn.
Med dessa uppgifter ska Försäkringskassan lättare kunna kontrollera om personer tar ut tillfällig föräldrapenning samtidigt som de jobbar och tar ut lön.
Vi vill komma åt fusket. Det är ett ganska stort fusk, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på regeringens sommarfika.
I dag är det väldigt tidskrävande och krångligt för Försäkringskassan att kräva in uppgifterna.
Finansdepartementet räknar med att omkring två miljarder kronor betalas ut felaktigt varje år. Hur stor del som är regelrätt fusk, och hur stor del som är slarv, vet man dock inte. Svantesson hoppas att staten ska få in merparten av den summan genom den skärpta kontrollen.
Två miljarder är otroligt mycket pengar och det måste vi göra allt vi kan för att trycka tillbaka, säger Svantesson.
Hon medger att förslaget innebär viss ökad kostnad för företagen, men bara initialt när redovisningssystemen måste förändras.
Men Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, är kritisk till regeringens förslag.
− Det blir ett trubbigt verktyg, säger hon.
Hon menar att det automatiserade kontroll som regeringen eftersträvar blir svår att uppnå, eftersom deklarationsperioden sällan är densamma som den period medarbetaren är frånvarande.
− Uppgifter i deklarationen kommer därför inte fungera som grund för beslut och vid efterkontroller kommer Försäkringskassan fortfarande att vara tvungen att stämma av med arbetsgivaren om och när frånvaro har skett, säger Catharina Bäck och fortsätter:
− Dessutom är deklarationen till för att redovisa inkomster som har betydelse för inkomstskatt, inte för att redovisa när lön inte betalas.
Hon tycker att det vore mer träffsäkert att återinföra de så kallade dagisintygen, eller vab-intyget. Det fylldes i av förskola och skola och visade att barnen verkligen hade varit borta de dagar som föräldrarna begärde ersättning för, men togs bort för ett tiotal år sedan.
− Regeringen borde fokusera på att minska regelkrånglet för arbetsgivare i stället för att öka det, säger Catharina Bäck.
Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2025.
TT
Stina Bengtsson