Sju av tio sjukskrivna har fått någon form av anpassning från arbetsgivaren för att komma tillbaka till arbetet, och en majoritet upplever att arbetsgivaren vill att de ska komma tillbaka. Det visar en rapport från Försäkringskassan.
Bland de som är sjukskrivna med psykiatriska diagnoser är det fler, 76 procent, som säger sig ha fått någon typ av anpassning, medan det bland de med besvär i rörelseorganen är 58 procent.
En majoritet av de som har varit sjukskrivna, nästan åtta av tio sjukskrivna, upplever att arbetsgivaren vill att de ska komma tillbaka till arbetet.
Av de som inte har fått någon anpassning uppger hälften att det inte är aktuellt. Antingen är det för tidigt eller så behövs det inte. Det visar att det inte alltid är ett problem att vissa inte får någon anpassning på arbetsplatsen, konstaterar Försäkringskassan.
Vanligaste anpassningen för den som kommer tillbaka efter en sjukskrivning är ändrade arbetsuppgifter, följt av avlastning från en kollega och möjlighet att arbeta på tider som passar bättre.
Anpassningar som efterfrågas av de sjukskrivna är mindre ansträngande arbetsuppgifter, möjlighet att arbeta hemifrån, eller flexiblare arbetstider. Det finns också en önskan om att arbetsgivaren ska informera kollegorna mer om anpassningarna, så att sjukskrivna inte känner pressen att utföra arbetsuppgifter som de ännu inte är redo för.
Försäkringskassans rapport visar också att två av tre sjukskrivna hade diskuterat med arbetsgivaren om vilket stöd de behövde för att komma tillbaka till arbetet. Var tredje uppger att de har fått åtgärder eller behandling från företagshälsovården, vilket är vanligare bland de med psykiatriska diagnoser.
Utöver företagshälsovården har 11 procent rapporterat att de fått arbetsträning, det vill säga att den sjukskrivna tränar på arbetsuppgifter utan krav.
Trots detta upplever många sjukskrivna att mer kan göras. En vanlig önskan är bättre kommunikation och mer regelbunden kontakt med arbetsgivaren under sjukskrivningen. Många önskar också tydligare uppföljningar och att arbetsgivaren ska visa mer engagemang och förståelse för deras situation.
Socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringSjukfrånvaroSocialförsäkringsfrågorFörsäkringskassan