Nio av tio svenskar som arbetar har en tjänstepension, de flesta via kollektivavtalet. Tack vare arbetsmarknadens parters aktiva arbete har de fått allt bättre villkor och högre pensioner, enligt Ingvar Backle, pensionsexpert.
Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. Ett av de största tjänstepensionsavtalen är ITP som omfattar 2,7 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag med kollektivavtal.
I en ny rapport som tagits fram av Collectum och arbetsmarknadens parter, PTK och Svenskt Näringsliv, beskrivs hur ITP ger mer pension för pengarna och bidrar till välfärden. Här ingår även försäkringar och skydd som till exempel den sjukpension som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan, och som avlastar de offentliga stödsystemen.
– Rapporten visar inte bara på vikten av att ha en tjänstepension. Den visar även att arbetsmarknadens parters aktiva arbete med återkommande upphandlingar sedan 2006 har gett allt bättre villkor och högre pensioner för alla framtida mottagare av pension, säger Ingvar Backle, pensionsexpert.
Eftersom avgifterna inom tjänstepensionen ITP kan pressas kraftigt får en privat tjänsteman generellt ut betydligt mer än den som har en tjänstepension på den öppna marknaden.
Rapporten har överlämnats till riksdagens samtliga ledamöter, pensionsgruppen, finansminister Elisabeth Svantesson och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Läs rapporten: Mer pension för pengarna - Så bidrar den svenska modellen till en starkare tjänstepension
Tjänstepensionen ITP administreras av Collectum och är ett resultat av ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. 2023 betalade svenska arbetsgivare in 60 miljarder kronor till ITP, vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.