Det är glädjande att vuxna i Sverige presterar mycket bra i den internationella studien PIAAC. Den väl utbyggda vuxenutbildningen är en viktig förklaring, skriver Hanna Cederqvist, policyexpert kompetensförsörjning.
Var 10e år presenterar OECD en studie som undersöker och jämför vuxnas kompetenser i olika länder. Studien heter PIAAC, vilket står för Programme for the International Assessment of Adult Competencies. Studien mäter och analyserar vuxnas kompetenser i läskunnighet, räknefärdighet och adaptiv problemlösning och används bland annat för att förstå vuxnas kunskaper och kompetenser och hur dessa påverkar arbetsmarknaden och samhället i stort.
För svensk del var resultaten som presenterades den 10 december en rolig läsning – vuxna i Sverige presterar mycket bra i alla tre kategorier och hamnar på en tredjeplats i samtliga kategorier, väl över OECD-snittet. Bara Finland och Japan får bättre resultat i mätningen.
Tillgången på utbildning för vuxna i Sverige utmärker sig i internationell jämförelse, och att den dessutom är gratis för individen är en styrka.
Det finns flera faktorer som påverkar att Sverige står sig så bra i denna mätning. En av dessa är den väl utbyggda vuxenutbildningen. Tillgången på utbildning för vuxna i Sverige utmärker sig i internationell jämförelse, och att den dessutom är gratis för individen är en styrka. Tillsammans med Nederländerna ligger Sverige i topp i EU. Den goda tillgången på utbildning för vuxna inom det offentliga utbildningssystemet möjliggör omställning och yrkesväxling, men även vidareutbildning genom exempelvis studier vid yrkeshögskolan.
En minst lika viktig faktor som spelar stor roll för att bibehålla och utveckla kompetenser hos yrkesverksamma vuxna är det lärande som sker på arbetsplatsen. Enligt SCB investerar 9 av 10 företag i personalutbildning, vad vi kallar kompetensutveckling för medarbetare. Företagens investeringar i kompetenshöjande insatser för sina anställda är viktigt för företagens konkurrenskraft och attraktivitet som arbetsgivare.
I början av 2025 kommer en uppdaterad version av rapporten Företagen är Sveriges största utbildningsaktör att presenteras, som ger ytterligare insikter i företagens arbete med kompetensutveckling för anställda.
Tillsammans bidrar företagens investeringar i kompetensutveckling och det offentliga utbildningssystemet till att Sverige har en hög andel vuxna som deltar i utbildning. Under 2023 uppgick andelen till 74 procent enligt SCB, att jämföra med EU:s mål-nivå på 60 procent.
Kompetensbristen, att det är så svårt att få tag på medarbetare med rätt kompetens, är en stor utmaning för det svenska näringslivet.
PIAAC visar att kompetensnivån generellt sett är hög i Sverige. Trots detta har den svenska arbetsmarknaden en rad utmaningar, med hög arbetslöshet som bitit sig fast på en strukturellt hög nivå. Vi behöver fortsatt satsningar och insatser för att utbilda för att säkerställa att de utanför arbetsmarknaden rustas med rätt kompetens och kan etablera sig på arbetsmarknaden. Kompetensbristen, att det är så svårt att få tag på medarbetare med rätt kompetens, är en stor utmaning för det svenska näringslivet. Tillgången på rätt kompetens är avgörande för svenska företags tillväxt och Sveriges konkurrenskraft.
Vuxenutbildning