Publicerat: 8 december 2017

USA:s bolagsskattereform sätter stort tryck på den svenska regeringen

För en vecka sedan godkände senaten en skattereform som kraftigt ökar de amerikanska företagens konkurrenskraft. Detta kommer naturligtvis öka trycket på reformer runt om i världen. Trycket kommer i närtid vara särskilt högt inom EU, där bl.a. de brittiska ambitionerna om att skapa ökad konkurrenskraft redan har fått genomslag.

I Sverige sitter regeringen just nu med vägvalsbeslut när det gäller reformering av den svenska bolagsbeskattningen. Det av regeringen remitterade förslaget till reform fick stark kritik från många remissinstanser utifrån bl.a. brister vad gäller internationell konkurrens­kraft och internationell anpassning. För att ge svenska företag konkurrenskraftiga villkor är det bl.a. viktigt att Sverige inte inför strängare regler än vad andra länder gör och vad EU-direktiv kräver. Se tidigare blogginlägg här.

Johan Fall och jag har för Svensk Skattetidning skrivit en artikel där vi presenterar vår syn på vilka beslut regeringen bör fatta i det fortsatta beredningsarbetet. Vår artikel kan du läsa här: Promemorian Nya skatteregler – en analys. Artikeln publiceras med tillåtelse av förlaget, Wolters Kluwer.

 

 

Innehåll A–Ö

Fler sajter från oss

Utöver svensktnaringsliv.se står Svenskt Näringsliv bakom ett flertal andra webbplatser. Några av dessa hittar du nedan.

www.fplus.se

Nyhetstjänsten ƒPlus

Svenskt Näringslivs nyhetstjänst med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen, med möjlighet till fördjupning och perspektiv, helt efter dina val och intressen.

www.fplus.se »

Arbetsmarknadsnytt

Arbetsmarknadsnytt

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad med nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

arbetsmarknadsnytt.se »

Ekonomifakta.se

Ekonomifakta

Ekonomifakta vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten. Våra källor är offentlig svensk och internationell statistik.

ekonomifakta.se »

Foretagsklimat.se

Företagsklimat

Näringslivsrelaterad statistik på kommunnivå och enkätsvar från tiotusentals företagare och politiker som bedömer olika aspekter av det lokala företagsklimatet i Sverige.

foretagsklimat.se »

valfardsskaparna.se

Välfärdsskaparna

Här visas vad företagens och deras anställdas skatter motsvarar i form av till exempel lärare eller förskoleplatser.

valfardsskaparna.se »

finfa - en del av Svenskt Näringsliv

finfa

Finfa – en del av Svenskt Näringsliv erbjuder företag som tecknat eller avser teckna avtalsförsäkringar service.

finfa.se »

fTalang

fTalang

fTalang är ett initiativ för att identifiera, coacha och utveckla framtidens ledare i samhälle och näringsliv.

ftalang.se »

Jobbamedlonen.se

Jobba med lönen

Verktyg som hjälper er att strukturera och planera lönearbetet, så att det gynnar företagets mål och medarbetare.

jobbamedlonen.se »