I juni i år öppnade en utställning på Konstmuseet i Visby, jag fick inledningsprata och kände mig hedrad och nervös där jag stod med femton starka, kunniga företag från olika delar av ön som valt att i ”Humlan flyger” berätta om sitt designarbete och processerna som ligger bakom.
En blandning av nya och gamla, stora och små verksamheter, material och tekniker som spände mellan konsthantverk och högteknologisk industridesign samlas i utställningen. Många av dom skulle du säkert känna igen direkt just på grund av deras design.
För nästan alla företag är designarbetet ett måste, ibland omgärdat av svårigheter och misslyckanden som tar tid och energi från annat. För vissa är design själva kärnan, energin och glädjen i företagandet. Hur väl man lyckas har avgörande betydelse för företagets överlevnad.
Nu har Patent- och registreringsverket presenterat sin statistik i den återkommande statistikårsboken och på många områden ligger Stockholm högst. Det gäller oavsett om det handlar om patent, varumärken eller mönster och oavsett om det räknas i absoluta tal eller per invånare. Men det finns ett lysande undantag och det gäller mönsterskydd räknat per invånare, där Gotland gjorde flest godkända ansökningar om mönsterskydd 2017. Det här gör mig både nyfiken och glad, vad handlar det om frågar jag Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
– Mönsterskyddet innebär skydd för ny design. Det kan handla om produkter som möbler eller maskiner och om digital formgivning som ikoner för appar eller figurer i digitala spel. Ett annat uttryck för detta är att det handlar om forminnovationer. Design är viktig för många företag och används inte ”bara” för att göra saker vackra utan också tydliga och pedagogiska för att till exempel skapa trygghet och tillgänglighet för olika kundgrupper. Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända. Det kan vara väldigt användbart och det är därför glädjande att se att många på Gotland inte bara känner till skyddet utan också vet hur man bäst använder det.
Mönsterskydd är en rättighet som kan sökas antingen nationellt, via Patent- och registreringsverket, eller på EU-nivå, via EUIPO. Görs ansökan via EUIPO uppstår en rättighet som direkt gäller inom hela EU, vilket är en klar fördel om det är fråga om företag som vill försöka sälja i flera EU-länder.
Med tillförsikt och glädje kan vi konstatera att om det söks mönsterskydd så finns det design att skydda och idéer att förverkliga. Om det dessutom söks mest här på ön så borde vi möta det med åtgärder som gör det enklare att starta, driva, investera och växa i sitt företagande. Det blir något att bita i den kommande mandatperioden. Företagsklimat är allt som oftast någonting så enkelt som att vara genuint nyfiken på andras sätt att designa tillvaron.
MönsterrättEntreprenörskap