Evenemanget Industrinatten visar upp teknikföretag för unga för att inspirera till framtida rekrytering. Årets upplaga gjorde bland annat nedslag på Frösön hos Tekonf, AIM och Synsam. Eleverna i klass 8B från Odensalaskolan var några av de som fick inblick i hur textila produkter, titanimplantat och glasögonbågar blir till.
Bussen snirklar sig ett par varv runt industrilokalerna på Frösön innan den hittar rätt och eleverna kan kliva ur. Det är dags för studiebesök hos Tekonf och två hundar med viftande svansar möter upp i entrén.
– Är det någon här som är allergisk? undrar Rasmus Blixt som är produktutvecklare på företaget och tar emot eleverna.
Hundarna klappas och passeras och gruppen slår sig ner i ett mindre konferensrum där Rasmus inleder presentationen av företaget.
– Vi gör bland annat saker för militär användning och för sjukvård. Och vi är nog störst i världen på åkmadrasser – vi tillverkar 100 000 varje år, säger han och någon i åhörarskaran släpper ur sig ett tyst ”oh shit”.
Efter introduktionen visar han ut i produktionslokalerna. Det är skärmaskiner och stora produktionsbord. En bred laserskrivare är företagets nyaste investering, som gör att de kan printa olika motiv på åkmadrasserna. Den håller på att trimmas in, berättar Rasmus, men snart syns åkmadrasserna ute i handeln hos XXL, Stadium och andra butiker.
Tekonf är andra stoppet för eleverna i klass 8B från Odensalaskolan. Eller hälften av klassen, om man ska vara noggrann, för den andra halvan besöker företaget AIM några hundra meter bort. Tidigare på morgonen har de besökt den helt nya Synsam-fabriken, också den på Frösön.
Studiebesöken går under namnet Industrinatten och arrangeras av IUC Z-Group. Under tre förmiddagar i juni bussar de ut elever i årskurs åtta i Krokoms och Östersunds kommuner till olika företag. Totalt har de runt 600 elever ute på studiebesök hos industrier i Jämtland. Allt för att bredda bilden av teknikföretag och för att underlätta framtida rekrytering.
Tekonfs vd Göran Wärdell har tagit emot elever genom Industrinatten flera gånger tidigare och tycker att arrangemanget är bra.
– Vi vill visa att det finns industriproduktion här i Östersund, för det är mycket fokus på andra branscher. Företagen är kanske inte så stora som de kan vara på andra orter, men vi är ganska många. Och här finns jobb, säger Göran Wärdell.
Hans företag har växt från fyra personer till 30 under sin tioåriga verksamhet. Och det fortsätter att växa, just nu för att kunder som arbetar nära Försvarsmakten ökar beställningarna. Produktionsytorna ska snart utökas med 400 kvadrat och Tekonf ska anställa. Men till skillnad från många andra företagare är Göran inte så bekymrad över kompetensbrist.
– Det är inte så att folk står på kö för att börja här, men vi har inte heller haft det svårt hittills, säger Göran Wärdell.
Om någon av eleverna från denna åtta blir framtida anställd står skrivet i stjärnorna. När Rasmus Blixt frågar gruppen om de vet vad de ska välja till gymnasiet är det bara en kille som nickar och berättar att han ska välja musik.
Även för ett par av tjejerna, Alva Engström och Lova-Li Vedin, är siktet inställt någon annanstans än inom produktion.
– Jag vill jobba inom restaurangbranschen, säger Lova-Li Vedin.
– För mig blir det nog barn och fritid, säger Alva Engström.
Efter dagens besök vet de i alla fall lite mer om hur det går till hos teknikföretag. Och de har själva fått slutmontera en mindre åkmadrass som de får med sig som minne av besöket.
Skola & Näringsliv