Håbo kommun visar en positiv utveckling i årets enkätundersökning av det lokala företagsklimatet. Kommunen har arbetat mycket för att förändra den tidigare låga placeringen i rankingen och en viktig faktor till förändring har varit att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Kommunstyrelsens ordförande Catherine Öhrqvist berättar mer om näringslivsarbetet, vad framgångsfaktorerna varit och hur Håbo kommun ska arbeta för en fortsatt positiv utveckling.
Att Håbo kommun tidigare har placerats lågt i rankingen över det lokala företagsklimatet har grundat sig i att de inte varit serviceinriktade vad gäller exempelvis bygglov, som upplevts krångligt. Detsamma gäller upplevelsen av politiken. Att kommunen haft minoritetsstyre i över tio år har skapat osäkerhet.
– Vi försöker vara mer lösningsorienterade genom bättre vägledning, ökad tillgänglighet, visa att vi vill hjälpa och att det ska vara lätt att göra rätt. I höstas valde Håboalliansen (M, C och KD) att bilda ett nytt majoritetsstyre tillsammans med Socialdemokraterna vilket tagits emot positivt, företagarna vill se samarbete och stabilitet.
Ett viktigt mål för Håbo kommun är strävan mot att vara en företagsvänlig kommun vilket blivit en högre prioritering för kommunstyrelsen i deras arbete. Frågan är viktig för kommunen, vilket har lett till att en ny näringslivsstrategi tagits fram.
– Vårt största fokus har varit att lyssna in företagen. Genom regelbundna företagsbesök har tjänstepersoner och politiker från både styret och oppositionen löpande träffat företagare. Vi har antagit en ny näringslivsstrategi där det viktigaste är att föra dialog med näringslivet, säger Catherine Öhrqvist.
Som en del i arbetet att förbättra företagsklimatet i Håbo kommun har de deltagit i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram, vilket bidragit till viktiga lärdomar och framsteg.
– Att delta i utvecklingsprogrammet har gett mycket. Redan vid första träffen kände jag att vi var på rätt väg. Det har visat på betydelsen av politikens ansvar att visa hur viktiga företagarna är, att sätta mätbara mål, träffa företagare och att vi som kommun ska fungera som möjliggörare. Det har varit nyttigt att lyssna till goda exempel och att förstå vikten av bemötandet från kommunens håll till företagarna, säger Catherine Öhrqvist.
– Vi har arbetat för ett bättre företagsklimat länge men det är nu som vi på riktigt gått från ord till handling. Jag vill också lyfta hur mycket tillväxt- och kommunikationschef Ida-Maria Rydberg har betytt för dialogen med näringslivet. Hon lade grunden för det goda samarbetet, och förståelsen för våra olika uppdrag och roller. Vi har börjat jobba efter mätbara mål som vi satte upp för 2025. Ett av våra viktigaste mål är att skapa ett gott företagsklimat. Vi i politiken sätter målen, men det är hela organisationen som tillsammans arbetar med handläggning och service – samtidigt som vi politiker är ute och möter företagen. Vi har också jobbat med något vi kallar ”Forum” då vi bjudit in näringslivet till öppna samtal kring teman som rör service, upphandling, samhällsbyggnad och kompetensförsörjning, säger Catherine Öhrqvist.
– Det arbete vi har gjort för att stärka företagsklimatet börjar ge resultat, en bekräftelse på det är att siffrorna i enkätundersökningen stiger. För mig är det viktigt att politiken tydligt visar att företagarna är en central del av vårt samhälle eftersom de bidrar till välfärd, arbetstillfällen och praktikplatser. För att skapa långsiktig förändring krävs en bred politisk enighet kring företagens betydelse. Jag fokuserar på dem som bor och verkar i Håbo kommun – det är för dem vi ska göra skillnad, avslutar kommunstyrelsens ordförande Catherine Öhrqvist.
Undersökningen Lokalt företagsklimatLokalt Företagsklimat