Det var fullt hus på Svenskt Näringslivs regionkontor i Sundsvall när företrädare från Teknikföretagen, Byggföretagen, Visita, Svensk Handel, Maskinentreprenörerna, Ung Företagsamhet, Almega, Installatörsföretagen och Svenskt Näringsliv tillsammans med företag från respektive bransch tog emot ett 20-tal studie- och yrkesvägledare från länets skolor.
– Sådana här dagar är jätteviktiga. Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för hela vår bransch och det ser ut att bli ännu tuffare. Därför är det viktigt att både branschen och skolan jobbar gemensamt för att säkerställa att den kompetens byggbranschen behöver kommer att finnas också framöver. Här kan både företagen och skolan göra mer, säger Fredrik Malmström, vd på Picea Bygg AB.
Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för svenska företag. I Västernorrland upplever 46 procent av företagen att kompetensförsörjningen fungerar dåligt eller inte helt godtagbart, enligt Svenskt Näringslivs undersökning om lokalt företagsklimat. 54 procent av företagen i länet önskar också att ha kontakt med skolan i sin kommun.
Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar att den mest eftersökta utbildningsnivån är gymnasial yrkesutbildning. Detta får till följd att en yrkesutbildning med upparbetade nära samarbeten med företag i branschen generellt ger mycket goda möjligheter till jobb direkt efter studenten, för den som så önskar.
– Det är alltid värdefullt att få samtala med studie- och yrkesvägledarna som har en viktig roll att spela när det kommer till att vägleda eleverna till utbildningar som har goda framtidsutsikter, vilket är betydelsefullt också för branschen, sa Staffan Söder, företagsrådgivare på Maskinentreprenörerna.
UF-företaget AJL Catering från Hedbergska skolan ansvarade för lunch och fika och deltagarna fick också en föredragning från elever i årskurs 4 på Bosvedjans skola som berättade om hur de arbetat med ett UF-projekt i skolan.