Hemgjord fond, en app för sommarjobb och workshops för att öka ungdomars intresse för programmering var några av de idéer som UF-företagen visade upp på mässan i Göteborg.
Den 2 mars gick årets delregionala UF-mässa i Göteborg av stapeln. Svenskt Näringsliv var på plats för att träffa några av UF-företagen som var med och tävlade.
UF-företaget drivs av William Voldseth (ekonomiansvarig), Noah Alholt (säljare), Hanna Medin (marknadsförare), Maja Larsson (företagsledare/VD) och Thea Erlandsson (produktion, inköpare) från Göteborgs Högre Samskola.
- Vi kokar egen fond på ekologiska kött- och märgben och svenska grönsaker. Köttprodukterna kommer från en gård vi samarbetar med i Halland. Vår idé är att skapa en lokalproducerad bra fond helt enkelt.
- Vi märkte att dagens fondutbud är producerat utomlands och att fonderna ofta är för salta. Många fonder använder inte ens riktigt kött utan det är köttextrakt som används för att smaksätta fonden, berättar Noah Anholt.
- Problemet när man ska laga mat är att man inte kan använda för mycket fond utan att sältan tar över och då når man inte det djup i maträtten som man kanske önskar. Vi skapade Göstas Fond för att man ska kunna salta själv efter behov, fyller William Voldseth i.
Göstas Fond UF kom på första plats i kategorierna Årets UF-företag, Årets hantverkare och Årets monter. De kom även på andra plats i kategorin Årets marknadsföring.
UF-företaget kommer från Kitas Gymnasium och består av Johan Lysemark (webbmaster), Kristian Westfeldt (ekonomi), Taufeeq Saleh (företagsledare/VD) och Viktor Karlsson (marknadsförare).
- Vi har skapat en app för sommarjobbsrekrytering. När många arbetsgivare söker sommarpersonal vänder de sig ofta endast mot sitt eget kontaktnät. Det ville vi ändra på för att ge fler chansen att få ett sommarjobb. Vi har utvecklat appen helt själva och den finns att ladda ned på appstore, berättar Taufeeq Saleh.
- Många ungdomar har kanske inte så mycket erfarenhet av att sommarjobba sedan tidigare och då kan det vara svårt att skriva ett CV. I appen låter vi därför i stället arbetsgivaren ställa fem till sex frågor som alla arbetssökande får svara på. Arbetsgivarna kan sedan välja ut de sökande som matchar deras behov. Efter detta kontaktar arbetsgivaren den sökande och kallar till intervju, säger Kristian Westfeldt.
- Appen gör det smidigt för både arbetsgivaren och den som söker jobb. Ungdomar kan enkelt hitta det man vill jobba med och på så vis kan vi få ut engagerade ungdomar i arbetslivet tidigt, avslutar Viktor Karlsson.
SOBB UF kom på första plats i kategorin Årets tjänst och tog hem tredje plats i kategorierna Årets UF-företag och Årets socialt hållbara UF-företag.
Från Teknik College Stenungsund hittade vi UF-företagarna Emma Landgren, (företagsledare/VD), Sofie Fernlöf (marknadsförare) och Vera Friberg (ekonomi). Deras idé är att få fler att bli intresserade av programmering via workshops.
- Vi erbjuder utbildningar inom programmering för barn i grundskoleåldern med fokus på årskurs 3–9. Genom workshops i bland annat skolor visar vi med olika hjälpmedel hur programmering kan se ut.
- Vi går själva ett teknikprogram och programmerar i skolan och vi har känt att vi inte hade tillräckligt mycket förkunskaper om programmering när vi började gymnasiet. Det kändes som att vi började från noll.
- Den första erfarenheten av programmering borde inte komma så sent som på gymnasiet. Vi ville därför skapa något som ger barn chansen att prova på programmering tidigare i livet. Det är viktigt att lära sig tidigare eftersom digitaliseringen går så snabbt fram som den gör och att programmeringen då också blir mer viktigt.
- Ja, vi vill visa att alla kan programmera. Idag har det tyvärr en stämpel att vara ”en grej som bara killar gör”. Vi vill visa att det är möjligt för alla oavsett vem man är.
LearnIT UF kom på andra plats i kategorin Årets tjänst.
Nu önskar vi alla UF-företag som gick vidare lycka till i SM som hålls 23-24 maj i Stockholm!
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.
Text: Isak Flink
UFUF-mässaUng Företagsamhet