Nu är det snart för golfsäsong igen, men att driva en golfklubb innebär att vara företagare året runt. Kajsa Burden på Mjölkeröds golfklubb lyfter bristen på kompetens och förståelse från regeringen som viktiga frågor inför valet i september, två faktorer som gör att det blir allt tyngre att drivaföretag på landsbygden.
Ägaren av Mjölkeröds gård valde som så många andra i början på 90-talet att satsa på golfbanor och 1991 stod klubben färdig. Den har idag 700 medlemmar från både Sverige och Norge, och omkring 9000 besökare under sommarhalvåret. Kajsa har varit verksam inom golfen sedan 1997, och tycker att arbetet på lokal nivå fungerar bättre idag. Man arbetar mer tillsammans med kommunen och det är inte lika uppdelat som tidigare.
Under 90-talet hade golfsporten en topp i Sverige och många golfklubbar byggdes, för att sedan tvingas stänga när populariteten sjönk. Idag är sporten återigen på uppgående.
– Vi är en stor bidragande faktor till turismen. Men det finns många golfklubbar idag och det blir hård konkurrens om kunderna. Vi får aldrig luta oss tillbaka, säger Kajsa Burden, klubbchef.
På golfklubben arbetar sju personer året runt med en shop och en restaurang, men varje säsong tas ett tiotal säsongsanställda in. Som småföretagare är det tufft idag, menar Kajsa. Alla skatter och avgifter bidrar till en oro för hur man ska överleva. Hittar man en medarbetare som har den kompetens man söker så är det tufft att inte kunna anställa efter säsong eftersom den personen hittar något annat under lågsäsong.
– I den bästa av världar vill jag också erbjuda alla en tillsvidaretjänst på heltid. Men det går ju inte i den här branschen eller världen överhuvudtaget. I verkligheten behövs visstidsanställningar, framför allt för besöksnäringen, förklarar Kajsa.
Oavsett om det blir regeringsskifte vid valet eller inte så hoppas Kajsa på en trevligare inställning till företagande.
– Det är ingen idé att driva företag om det inte är lönsamt. Det måste finnas en buffert för att utveckla företaget och buffra för sämre tider. Förutom lönekostnader så är underhållet den stora kostnaden för oss, och vi är otroligt väderberoende. När banorna täcks av is under vintern som håller i sig långt in på våren vet man att det kommer bli en tuff säsong, menar Kajsa.
Kajsa är dock mycket positiv till framtiden för Mjölkered golfklubb och berättar om den sittande styrelsens arbete, där man är mån om att driva klubben som ett bolag som ska utvecklas, och inte en ideell förening där man ska göra mestadels själva. Kajsa tror att det delvis beror på att styrelsemedlemmarna är en mix av norrmän och lokalbor, med bakgrund inom det privata näringslivet.
– Norrmännen i styrelsen är mer rak på sak och mer radikala i besluten. Svenskarna behåller närheten. Jag är så otroligt glad för att vi har den styrelsen vi har, som vågar satsa och vill att vi ska utvecklas, säger Kajsa.
Kajsa upplever dock att regeringen saknar förståelse för situationen på landsbygden.
– Vi är med och skapar en levande landsbygd, men både vi och våra kunder är helt beroende av bilar. Det går varken bussar eller tåg ut hit, och vi kan inte flytta hela vår verksamhet som vänstern vill, avslutar Kajsa.