Spelar valet av högskola roll för om en person som ska få jobb eller inte? Vilken utbildning är egentligen bäst att gå om du vill ha jobb snabbt och få bra lön? Det är frågor som Svenskt Näringsliv med hjälp av Ungdomsbarometern har försökt få svar på genom undersökningen Högskolepejl – högskolestudenters etablering på arbetsmarknaden. Rapporten presenterades nyligen på ett seminarium.
Sju företag av tio har problem att hitta de medarbetare som de behöver. Kompetensbristen drabbar inte bara företagen. 60 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag menar att klimatomställningen bromsas av kompetensbristen. Dessutom hotas Sveriges konkurrenskraft av att företag tvingas tacka nej till affärer.
− Det behövs relevant högskoleutbildning, men fyra av tio företagare säger att högskoleutbildningarna brister i kvalitet, säger Ulrika Wallén, högskolepolitisk på Svenskt Näringsliv.
Hon poängterar att högskoleutbildningar inte bara behövs på grund- eller forskarnivå, utan även när det gäller vidareutbildningar, det vill säga för det livslånga lärandet. Men högskolornas utbud utgår oftare från vad eleverna vill studera än från vad företagen faktiskt eftersöker för kompetens.
− Det här påverkar etableringen på arbetsmarknaden. Det är hög arbetslöshet bland dem som har slutfört en akademisk utbildning tre år efter examen, men även bland akademiker generellt.
Rapporten Högskolepejl har också blivit en webbplats där vem som helst kan ta del av materialet.
− Syftet är naturligtvis att studenterna ska kunna göra medvetna val, men det är också att använda underlaget till opinionsbildning, för vi tycker att högskolan är ett underreformerat område, säger Ulrika Wallén.
Det rapporten visar är framför allt fyra saker:
Mia Bernhardsen är chef för Kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv. Hon är inte förvånad över resultaten, men understryker hur viktigt det är att lärosätena får incitament att förbättra sina leveranser.
− Utbildningarna måste leverera, både för eleverna och för företagen som ska anställa dem, säger hon.
Hon berättar att Svenskt Näringsliv föreslår en samverkansbonus som ska premiera universitet och högskolor som framgångsrikt skapar samarbeten med samhället, arbetslivet och näringslivet kring utbildning.
− Det är viktigt att eleverna håller sig informerade om vilka utbildningar de bör gå för att enklast få jobb. Men det är minst lika viktigt att lärosätena säkerställer att innehållet i de utbildningar som de erbjuder följer samhällsutvecklingen och svarar mot behoven på arbetsmarknaden, säger Mia Bernhardsen.
Undersökningen baseras på tre olika källor:
Besök Högskolepejl.
Samverkan mellan utbildning och näringslivHögskola och universitetSKOLA UTBILDNING.HögskolaKompetensbristUniversitet