Var femte rekryteringsförsök misslyckas helt och kompetensbrist är företagens största tillväxthinder. Kompetensen svenska näringslivet efterfrågar allra mest är gymnasial yrkesutbildning. Trots detta har andelen elever som väljer en yrkesutbildning ständigt sjunkit i flera år.
Sverige befinner sig mitt i en kompetenskris. Var femte rekryteringsförsök misslyckas helt och kompetensbrist är företagens största tillväxthinder. Kompetensen svenska näringslivet efterfrågar allra mest är gymnasial yrkesutbildning. Trots detta har andelen elever som väljer en yrkesutbildning ständigt sjunkit i flera år.
Svenskt Näringsliv har i projektet ”Framtidens yrkesutbildning” jobbat med att identifiera bristerna i dagens system sedan våren 2020. Vi har i ett antal rapporter kunnat konstatera sex huvudsaklig problem:
I projektet har vi jobbat länge med att ta fram en ny och bättre modell för den gymnasiala yrkesutbildningen. En modell som ska kunna lösa de sex huvudsakliga problemen och ge nytt liv till landets yrkesprogram. Det vi har kommit fram till kallar vi för ”Branschmodellen” och den ser ut som följande:
Med branschmodellen som utgångspunkt har vi tagit fram ett reformpaket med 26 reformer om vad som behöver göras för att vända den negativa trenden i yrkesprogrammen och sätta igång med att lösa den stora kompetensbristen vi har idag. Ni kan läsa förslagen i korthet nedan.
Allt detta går att läsa i den fullständiga rapporten ”Framtidens Yrkesutbildning - Ge branscherna makten” som lanserades på onsdagen den 19:e januari (seminariet går att se i efterhand här). I korthet handlar det om att:
Vi skriver även om detta i en debattartikel i Dagens Opinion. Förhoppningen är att regeringen börjar med att lägga propositionerna om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogrammen och dimensioneringen av gymnasieutbildningen. Är det välformulerade förslag, så hoppas Svenskt Näringsliv att riksdagen väljer att rösta för dem. Det blir början på en bättre gymnasial yrkesutbildning.
Framtidens yrkesutbildningGymnasieskolaVuxenutbildningYrkesvuxgymnasial yrkesutbildning