Ständigt hör vi om ”sjukvårdskrisen” i Sverige. Det är tydligt att vi måste tänka nytt. Ett sätt är att involvera fler elever i Ung företagsamhet. Men endast fem procent av eleverna i vård- och omsorgsprogrammet får tillgång till programmet. Det är illa. Det skriver Malin Hamlin, ordförande Lansen omsorg AB och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté i Altinget.
”Det är mycket sällan det offentliga som först kommer på och sedan levererar innovationer som löser problem; utan det är entreprenörer. Och vården och omsorgen behöver ständig förbättring, dels för att tillgodose medborgarnas behov, dels för att våra skattemedel ska användas effektivt. Kan vi få fram fler kunniga inom vård och omsorg med ett entreprenöriellt tänk vore det en av flera vägar till framgång på området. Bara det är en god anledning att erbjuda UF på vård- och omsorgsprogrammet. Att bara fem procent av eleverna erbjuds möjligheten är således illa.
Ytterligare goda anledningar finns. Ju fler arbetsgivare vi har att välja mellan, desto bättre blir arbetsmiljön. Konkurrens är nämligen bra. Jämställdhetsperspektivet är inte att förglömma, vården är fortfarande en kvinnodominerad sektor och kan fler av dessa lockas till att starta företag vore det utmärkt. ”
Ovan är ett utdrag ur Malin Hamlins debattartikel, som går att läsa i sin helhet i Altinget.
SME-kommitténUng företagsamhet