I november 2020 slog nya Ica Supermarket upp portarna i Sälen. Tomas Olsson har varit handlare i byn i snart 20 år och upplever att det blivit betydligt krångligare att vara företagare – med den ständigt ökade regelbördan.
Tomas Olsson har drivit Ica i Sälen sedan 2003, då han var med och byggde närbutiken i Lindvallen. Efter många år med den lilla mataffären ville han ha nya utmaningar och han såg att det fanns en marknad för en betydligt större butik. Att öppna en supermarket mitt i pandemin var dock inte bara en dans på rosor.
– Det är något jag aldrig skulle vilja göra om, covid kastade om all vår planering. Men sedan restriktionerna försvann har omsättningen ökat och nu ser vi fram emot att börja driva verksamheten på riktigt och se vad det innebär, säger han.
Butiken, som ligger i Sälens nya handelsområde vid första infarten mot Lindvallen, är som ett litet Kvantum med en butiksyta på 1 400 kvadratmeter. Idag har de knappt 20 året-runt-anställda och tar in ytterligare 30 personer under högsäsong. Ambitionen är att kunna anställa så många som möjligt hela året.
– Med en växande sommarsäsong finns möjligheterna att behålla fler även över sommaren, säger Tomas Olsson.
Som andra företagare i Sälenområdet nämner han boende, kommunikationer och kompetensförsörjning som utmaningar även för Ica. Boendet löser de till stor del med egna personalstugor, men det räcker inte till alla. Flygplatsen hoppas de kan bidra till förbättrade möjligheter att anställa.
– Vi lägger mycket tid på att söka folk. Framför allt är det svårt att hitta personal till ledande befattningar. Sälen lider av växtvärk och det är många delar som behöver komma i kapp, säger Tomas Olsson.
Med lång erfarenhet som egenföretagare och nu samtidigt många färska lärdomar kring att starta upp en ny verksamhet har det blivit tydligt för honom att det blir allt krångligare att driva företag i Sverige.
– Jag förstår att det finns regler och att det också behövs nya ibland, men det som är galet är att det ständigt kommer nya utan att gamla tas bort. Dessutom finns det mycket som skulle kunna vara mycket enklare.
Exempel på lagar som han anser är krångliga och tar mycket tid är bland annat lagen om GDPR och den nya UTP-lagen, som förbjuder vissa handelsmetoder inom jordbruks- och livsmedelsbranschen.
– Tanken med UTP är bland annat att skydda små leverantörer. Det är ju jättebra, men det har vi gjort hela tiden utan lag. Nu blir det bara en massa extra administration för att visa att vi gör något som vi alltid har gjort. Det tar väldigt mycket tid, säger han.
Tomas Olsson menar också att reglerna för att anställa personer under 18 år är onödigt komplicerade.
– För oss handlare krävs både handledare och komplicerade avtal för att anställa. Om vi vill plocka in ett gäng ungdomar för att plocka varor eller göra inventering en dag så är det inte särskilt enkelt som reglerna ser ut nu, säger han.
ByråkratiKompetensförsörjning