Långsamma politiska beslut stoppar utvecklingen i svensk industri. Det menar Michael Jonsson, vd på AD Plast. ”Besluten måste gå fortare. Att bygga en fabrik tar alldeles för lång tid. Bara att få bygglov kan ta över 1 år om det vill sig illa och då kan behovet ha passerat”.
AD Plast i Anderstorp verkar i en bransch där marknaden är mycket rörlig. Här måste besluten och agerandet från företaget gå minst lika fort för att kunna möta de förändringar och utmaningar – och möjligheter – som uppstår. Den verkligheten har Michael Jonsson ingenting emot, men han är mycket kritisk till hur långsam och byråkratisk politiken blivit i Sverige, det riskerar att stoppa hela utvecklingen i svensk industri och han jämför tex. med Polen där beslutsprocessen är mycket kortare:
– Där går det undan – de bygger till exempel nya hotell på ca 9 månader. Vi fastnar lätt i överklagan och annat. Beslutsprocessen tar helt för lång tid, dessa borde effektiviseras snarast.
Med för långa beslutsprocesser kring till exempel bygglov riskerar industrin att tappa värdefulla ordrar och arbetstillfällen, något som skulle påverka Sverige negativt både på kort och lång sikt. Men man kanske inte vill ha industri i Sverige, undrar Michael Jonsson.
– Jag upplever ibland att politiken inte vill att vi ska ha industri i Sverige. Ta elförsörjningen till exempel: redan för 10-15 år sedan höjde vi röster om att det skulle bli tight med elförsörjningen, men först nu inser politiken att det är tight – och säger att det ska åtgärdas till någonstans runt 2030.
Just attityden kring industrin är något Michael Jonsson är mycket kritisk till. Är det därför beslutsprocessen är så långsam? Det drabbar inte bara företagen inom industrin utan också den enskilde arbetstagaren när ännu fler arbetstillfällen riskerar att flyttas söder ut till till exempel Polen, Ungern eller Slovakien. Michael Jonsson ger ytterligare ett exempel:
– Det känns som att kommunens miljö- och hälsoinspektörer jagar fel i stället för att vara lösningsorienterade. De har ofta en teoretisk bild istället för en verklighetsbild av vår vardag. Det blir absurt. Jag upplever viss antistämpel på industrier och det måste ändras till en positiv inställning där industrin istället ses som en tillväxtmöjlighet i samhället.
Samarbeta med företagen, uppmanar Michael Jonsson.
– Vi är väl medvetna om miljömål och vi leder också processen i våra verksamheter för bättre hållbarhet. Det finns många positiva effekter med att byta från metall till lättare plaster, men vi ska veta var vi gör det.
Idag är det små och medelstora företag som skapar de flesta jobben i Sverige, framhåller Michael Jonsson och konstaterar:
– Det viktigaste för Sverige är att få in fler i arbete och det kan vi bara få genom fler företag.
– Se över de politiska beslutsprocesserna. Det måste gå fortare! Och rör inte 3:12-reglerna. Det får inte bli ett lapptäcke av regler. Det är en drivkraft för små och växande företag och avgör hur lönsamma små och medelstora företag kan bli. Det är väldigt viktigt för tillväxten.
Han förklarar:
– I början när man bygger upp ett företag jobbar man väldigt mycket utan ersättning – allt man tjänar investerar man i företaget och man tar inte ut någon skälig lön. Jag har jobbat både 24- och 48-timmarsskift, jag har kört maskiner på nyår, jul och midsommar – som entreprenör gör du ju det, med glädje! 3:12-reglerna gör det möjligt att få igen det man förlorat när man börjar gå mot pension. Nu kan jag skörda frukten av mitt arbete under 30 år. Det handlar ju egentligen om inarbetade pengar, som man dessutom betalar skatt på, men lite lägre.
Text: Magdalena Carlén
3:12-reglerByråkratiRegelkrångel