Vi befinner oss i ett osäkert och bekymmersamt läge. Utanförskapet är stort och allt fler företag funderar på att varsla, vilket kommer att bidra till att de som idag står långt utanför arbetsmarknaden kommer ännu längre bak i kön. Chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt går igenom de viktigaste reformerna för fler i arbete.
På nationell nivå handlar det om att cirka 1,2 miljoner personer i arbetsför ålder, borträknat studenter, har så låga arbetsinkomster att de inte klarar av att försörja sig själva. Mer än hälften av dessa individer har inte heller kunnat försörja sig själva under något år de senaste sex åren.
För många kommer det att ta lång tid att bli självförsörjande och för olika grupper krävs olika lösningar. Framför allt behöver det löna sig bättre att gå från bidrag till jobb. Samtidigt finns det många företag som har brist på medarbetare och vars rekryteringsförsök ofta är fruktlösa. Denna ekvation måste lösas. Bidragsberoendet kostar 270 miljarder årligen. Att kapa dessa kostnader samtidigt som människor får förbättrade möjligheter att försörja sig själv ger en vinst för samhället på många plan.
Regeringen måste därför ta konkreta krafttag i samband med höstbudgeten och då fokusera på långsiktiga strukturreformer och fler i jobb. Det räcker inte bara med någon enstaka åtgärd, utan det krävs ett helt batteri av reformer. Några av de vi särskilt vill understryka behovet av är följande: