Förra året tog nästan 5 000 kvinnor steget till en chefsposition i näringslivet. Det visar årets rapport Fakta om löner och arbetstider. För första gången är andelen kvinnor som är chefer lika hög som andelen kvinnor totalt.
Fakta om löner och arbetstider, Fola 2019, från Svenskt Näringsliv innehåller liksom tidigare år ett särskilt kapitel om kvinnor och män på den svenska arbetsmarknaden.
En glad nyhet för i år är att andelen kvinnor som är chefer för första gången är lika hög som andelen kvinnor totalt i näringslivet, 38 procent. Under de senaste 20 åren har andelen chefer som är kvinnor gått från 17 procent till 38 procent, det vill säga mer än en fördubblats.
– Andelen kvinnliga chefer ökar på alla chefsnivåer. Det är en positiv utveckling och en långsiktig trend. Att fler kvinnor blir chefer är ett väntat resultat av kvinnors högre utbildningsnivå och ett medvetet arbete ute på våra företag, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsfrågor i Svenskt Näringsliv.
Bland mellancheferna är andelen kvinnor störst, 46 procent, och bland vd:ar är den lägst, 19 procent. Av de 13 000 personer som förra året utnämndes till chefer inom näringslivet var mer än var tredje, 38 procent, kvinnor.
Inom handel, hotell och restaurang, och även inom tjänster och service, är andelen kvinnor som är chefer störst. Där är varannan chef kvinna, men samtidigt är också andelen kvinnor totalt högst i dessa branscher, 56 procent respektive 52 procent.
Byggnads- och transport är branscher där andelen kvinnor som är chefer är högre än andelen anställda kvinnor totalt. I byggbranschen är 14 procent av cheferna kvinnor medan andelen kvinnor totalt är 9 procent. Inom transport är nästan var tredje chef, 31 procent, kvinna och den totala andelen kvinnor i branschen är 22 procent.
Rapporten visar också att kvinnor är mer välutbildade än män. 57 procent av de sysselsatta kvinnorna har en eftergymnasial utbildning medan siffran för män är 44 procent. Idag tas nästan nästan två av tre av alla examina i högskoleutbildningar på grundnivå och avancerad nivå ut av en kvinna.
66 procent av kvinnorna i åldern 15–74 år är sysselsatta, vilket i internationell jämförelse är en hög siffra. För män är andelen 71 procent. Skillnaden i sysselsättningsgrad har legat där omkring de senaste 25 åren.
Det som skiljer desto mer är att andelen kvinnor som arbetar heltid är betydligt lägre, 65 procent. För män är siffran 84 procent. Dessutom har kvinnor i högre grad tidsbegränsade anställningar och de är i mindre utsträckning företagare än vad män är.
Näringslivet är i Sveriges största arbetsmarknad för kvinnor med 1,1 miljoner arbetande kvinnor. Det finns 147 000 chefer i Svenskt Näringslivs medlemsföretag och drygt 55 000 av dem, 37,5 procent, är kvinnor.
Läs rapporten här