NYHET15 januari 2019

Han tog Himalaya till Göteborg

Efter att ha handlat med klĂ€der i Nepal sĂ„ ledde vĂ€gen via jordbĂ€vningar, Chalmers, en diskare pĂ„ Friggatan Kumar Dhakal till Göteborg. 2008 öppnade han sin första restaurang och 2015 sin andra. En tredje i Stockholm Ă€r pĂ„ gĂ„ng, men att fĂ„ tag i en kock Ă€r lĂ€ttare sagt Ă€n gjort. ”Senast jag sökte en kock via Arbetsförmedlingen slutade det med att jag fick ta saken i egna hĂ€nder sen vĂ€nta 16 mĂ„nader innan pappersarbetet med Migrationsverket var klart”, sĂ€ger Kumar Dhakal.

Kumar Dhakal drev ett importföretag för klÀder i Nepal, men nÀr en omfattande jordbÀvning ödelade stora delar av landet sÄg han sig efter nya utmaningar. Genom en vÀn i Sverige fick han upp ögonen för landet.

— Det var via en vĂ€n som pluggade pĂ„ Chalmers och som extrajobbade som diskare pĂ„ en restaurang i Göteborg. Jag var utbildad kock och tĂ€nkte att Sverige vore ett intressant land att upptĂ€cka och jobba i, sĂ€ger Kumar.

Efter nÄgra vÀndor fram och tillbaka sÄ satsade Kumar fullt ut pÄ Sverige och sedan 1995 har han verkat i restaurangbranschen i olika roller. En praktikplats pÄ OperakÀllaren i Stockholm, ett antal Är i Volvos personalmatsal ledde slutligen till att han startade restaurang Himalaya i Göteborg. Den dÄ första nepalesiska restaurangen i staden. PÄ senare Är har det tillkommit ett antal, men i princip samtliga Àr sprungna ur restaurang Himalaya, dÄ tidigare anstÀllda gÄtt vidare och startat egna restauranger.

Som företagare upplever Kumar att mycket fungerar bra i Sverige. Det lokala företagsklimatet i Göteborg har han en del synpunkter pÄ. Det finns enligt honom mycket som fungerar bra, det som inte som Àr bra kan inte alltid skyllas staden, men det finns ÀndÄ en hel del utmaningar som behöver tas tag i. En viktig del handlar om att nÀr det vÀl Àr tillsyn eller kontroll, att tjÀnstemÀnnen Àr pÄlÀsta och har kompetens och en förstÄelse för den mÀngd av myndighetskontakter som den enskilda företagaren i hans bransch har.

— Det har varit bĂ„de högt och lĂ„gt ibland. Efter att ha drivit restaurang i Göteborg över ett decennium och jobbat med mat i olika former större delen av mitt liv, sĂ„ vet jag ju en hel del om hur man bedriver en verksamhet pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. En nyutexaminerad miljöinspektör har kanske en liten annan syn pĂ„ saker och ting, sĂ€ger Kumar.

Han ser ocksÄ att kunderna Àr de allra bÀsta kontrollanterna. Skulle nÄgot vara fel sÄ skulle det sprida sig vÀldigt fort.

— Som restaurangföretagare och kock sĂ„ Ă€r och ska jag inte vara bĂ€st pĂ„ att jobba med papper, utan att laga fantastiskt mat. Skulle jag göra nĂ„got fel sĂ„ skulle det direkt slĂ„ tillbaka. Kunder som inte Ă€r nöjda kommer inte tillbaka och med dagens teknik sĂ„ skulle en dĂ„lig upplevelse nĂ„s av tusentals direkt, sĂ€ger Kumar.

Den allra viktigaste frÄgan Àr att sÀkra kompetensförsörjningen, som Kumar idag upplever vara svÄrt. Det Àr extremt lÄnga handlÀggningstider hos Migrationsverket och att rekrytera utanför EU Àr byrÄkratiskt komplext, kombinerat med en Arbetsförmedling som han upplever fungerar dÄligt.

— Jag försökte rekrytera via Arbetsförmedlingen, men inte en enda ansökan var nĂ„got att jobba vidare med. Snarare innebar det merarbete för min del dĂ„ mĂ„nga, med tanke pĂ„ deras CV, inte verkade vara intresserade av jobbet, SĂ€ger Kumar.

Som företagare i de mest centrala delarna av Göteborgs innerstad, sÄ pÄverkas verksamheten oundvikligen av infrastrukturprojektet VÀstlÀnken och hela vÀstsvenska paketet. Kumar tror att det Àr viktigt att sjÀlva staden inte blir öde under byggtiden och att hÀnsyn tas till tillgÀngligheten.

— Jag har ju redan nu börjat kĂ€nna av effekterna av att det blir allt svĂ„rare för mina kunder att ta sig hit. Förhoppningsvis sĂ„ kommer man framöver pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt se att vi som verkar i innerstaden inte pĂ„verkas alltför negativt, avslutar Kumar.

KompetensförsörjningkompetensbristArbetsförmedlingenInfrastruktur
Skriven avKristian Ryberg
Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Kontakta Svenskt NĂ€ringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter pÄ Tidningen NÀringslivet
Tidningen NĂ€ringslivet
Tidningen NÀringslivet Àr för dig som Àr intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och nÀringspolitik.
Prenumerera pÄ Nytt frÄn Svenskt NÀringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist