Kompetensbristen är på allas läppar och behoven är skriande i nästan samtliga branscher i Sverige. ”Att bara satsa på utbildning när de andra pusselbitarna saknas är som att slänga pengarna i sjön”, sa Nils Karlson, vd på forskningsinstitutet Ratio, på ett seminarium.
De senaste 20 åren har regeringen och andra gjort massiva satsningar på utbildningar, kompetensutveckling, Arbetsförmedlingen och så vidare. Trots det finns det fortfarande allvarliga problem på arbetsmarknaden. Det menar Nils Karlson, vd för forskningsinstitutet Ratio.
– Kompetensbristen är det absolut största tillväxthindret. Problemet är Sveriges viktigaste framtidsfråga, för det leder till utanförskap och slår mot individer, företag och samhälle, sa han under ett seminarium som Sällskapet Politik och Näringsliv, SPN, arrangerade.
Mia Bernhardsen, expert på kompetensförsörjningsfrågor på Svenskt Näringsliv, konstaterade att det behövs lösningar både på kort och lång sikt. Ett livslångt lärande, vuxenutbildningar och möjlighet till yrkesväxling blir viktigare, och i takt med det blir kompetenspusslet allt mer komplext, förklarade hon.
– Pusslet skiftar från dag till dag, det är ett rörligt motiv. Misslyckas vi kommer omvärlden ikapp, sa hon.
Läs hela artikeln på Arbetsmarknadsnytt.
ArbetsförmedlingenOmställning och yrkesväxlingKompetensförsörjningUtbildningEnkla jobb